reklamlar

haberler

manşet haberler

Personel Gazete Sağlık Personeli PersonelSaglik.NET

20 Haziran 2017 Salı

OHAL komisyonu, açıkta bekleyen öğretmenlerin başvurusunu almayacak!

15 Temmuz sonrası kamuda FETÖ bağlantıları gerekçesi ile 110 bin kişi meslekten ihraç edilirken, binlerce kamu personeli de açığa alındı. Açığa alınan kamu çalışanlarından bir kısmı ihraç edildi, bir kısmı göreve iade edilirken halen açıkta bekleyen ve haklarında karar verilmeyenler de bulunmaktadır. MEB personelleri, memurlar, öğretmenler, polisler arasında kısa süredir açıkta bekleyenler olduğu gibi 9-10 aylık uzun bir süreçten beri açıkta bekleyenlerde bulunmaktadır.

OHAL İNCELEME KOMİSYONU

Masum kişilerin tespit edilmesi, mağduriyetin giderilmesi adına kurulması kararı alınan ve geçtiğimiz mayıs içerisinde 7 kişilik üyesi belirlenen OHAL inceleme komisyonu başvuruları temmuz ayı başında alınmaya başlanacak. Şu ana kadar OHAL komisyonunu ilgilendiren iki adet Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı. Komisyonun kurulması ve diğer hususları içine alan 685 sayılı KHK ile sonradan OHAL komisyonunda yapılan değişiklikler içeren 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname komisyonun başvuruları almasında, komisyonun kriterlerinde ve çalışma usullerinde halen eksikleri giderememiştir.

AÇIĞA ALINANLARIN DURUMU

OHAL inceleme Komisyonuna başvuru yapılabilmesi için kişinin ya da kuruluşun Kanun Hükmünde Kararname ile bir yaptırıma maruz kalması, hakkında KHK ile işlem yapılması gerekmektedir.

23 Ocak 2017 Pazartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan 685 sayılı KHK hükümleri;

Komisyonun görev sınırı;

Komisyonun oluşumu

MADDE 1 – (1) …………doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmuştur.

OHAL inceleme komisyonunun görevleri;

Komisyonun görevleri

MADDE 2 – (1) Komisyon, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen aşağıdaki işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verir.

a) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi.

b) Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi.

c) Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması.

ç) Emekli personelin rütbelerinin alınması.

(2) Olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin olarak doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemler de Komisyonun görev alanındadır.

(3) Bu maddede belirtilen işlemlere bağlı olarak olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamaz.

OHAL inceleme komisyonunda başvurularda usul ve süre hakkında ilgili madde;

Başvurularda usul ve süre

MADDE 7 – (1) Komisyona başvurular valilikler aracılığıyla yapılır. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler, en son görev yaptıkları kuruma da başvurabilir. Başvuru tarihi, valiliklere veya ilgili kurumlara başvurunun yapıldığı tarih olarak kabul edilir. Valilikler ve ilgili kurumlar kendilerine yapılan başvuruları gecikmeksizin Komisyona iletir. Mükerrer başvurular işleme alınmaz.

Görüldüğü üzere OHAL komisyonuna başvuru yapmak için meslekten ihraç edilmek, KHK ile hakkında karar çıkması gerekmektedir. Açıkta bekleyenler, açığa alınanlar OHAL inceleme komisyonu başvurusu kapsamında değiller. Bu konuda yeni bir düzenleme yapılabilir.

ogretmenlericin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri